dieta pri zapale zaludka, rady pri zapale zaludka, podrazdeny zalodok, co na podrazdeny zaludok
PR články

Diéta pri zápale žalúdka: Čo jesť a čomu sa vyhýbať pri podráždenom žalúdku

Čo zaradiť do jedálnička pri podráždenom žalúdku? Uprednostnite ľahké, nemastné a nenadúvajúce jedlá. Vyhnite sa pikantným pokrmom, alkoholu, kofeínu a bublinkovým nápojom.

Zápal žalúdka, známy aj ako gastritída, je nepríjemný stav, ktorý dokáže výrazne ovplyvniť kvalitu života. Medzi najčastejšie príznaky patrí bolesť v nadbrušku, pálenie záhy, nevoľnosť, strata chuti do jedla či dokonca vracanie.

Čo jesť a čomu sa vyhýbať pri podráždenom žalúdku? Stručne povedané: jedzte ľahko stráviteľné, nemastné, nenafukujúce potraviny. Vyhýbajte sa koreneným jedlám, alkoholu, kofeínu a sýteným nápojom. Práve diéta pri zápale žalúdka je kľúčová pre zmiernenie ťažkostí a podporu hojenia sliznice žalúdka.

Najčastejšie príčiny zápalu žalúdka

Zápal žalúdka môže byť spôsobený viacerými faktormi:

  • Nadmerná konzumácia alkoholu alebo kávy
  • Dlhodobý stres
  • Používanie nesteroidných protizápalových liekov (napr. ibuprofén)
  • Infekcia baktériou Helicobacter pylori
  • Nevhodná strava – korenisté, mastné, ťažko stráviteľné jedlá

V pokročilých prípadoch môže dôjsť k vzniku vredov na žalúdku, ktoré si vyžadujú dlhodobú liečbu vrátane dôslednej diéty.

Zásady diéty pri zápale žalúdka

Správna diéta pri zápale žalúdka je založená na princípe šetrenia tráviaceho traktu – fyzicky aj chemicky. Znamená to vynechať všetky dráždivé látky a dbať na pravidelný príjem jedla v menších dávkach.

Čo môžete jesť?

  • Varená alebo dusená zelenina – mrkva, cuketa, tekvica
  • Biele mäso – kuracie, morčacie (varené alebo dusené)
  • Ryža, zemiaky a cestoviny bez omáčky
  • Polievky – vývary bez korenín a silného dochucovania
  • Banány, jablká (varené alebo pečené), hrušky
  • Sucháre, biele pečivo (staršie), ryžové chlebíky
  • Nízkotučný tvaroh, biely jogurt bez prídavkov
  • Bylinkové čaje – harmanček, rumanček, medovka.

Tieto potraviny sú vhodné aj ako jedlo pri hnačke, ktorá môže zápal žalúdka sprevádzať. Sú ľahko stráviteľné a nezaťažujú sliznicu.

Čomu sa vyhýbať?

  • Vyprážané a mastné jedlá – hranolky, rezeň, slanina
  • Kyslé potraviny – citrusy, paradajky, octy
  • Korenené jedlá a silné korenia – čili, čierne korenie
  • Alkohol a káva
  • Sýtené a sladené nápoje
  • Strukoviny a kapustová zelenina – nafukujú
  • Cibuľa, cesnak, papriky – silne dráždia žalúdok
  • Sladkosti, čokoláda, kysnuté koláče

Takéto potraviny môžu výrazne zhoršiť vredy na žalúdku, predĺžiť hojenie a zintenzívniť bolesť.

Stravovanie počas dňa: Ako na to?

Pri podráždenom žalúdku je dôležité jesť pravidelne, v menších dávkach – ideálne 5 až 6-krát denne. Vyhnite sa dlhému hladovaniu aj prejedaniu. Každé jedlo by malo byť teplé, nie horúce ani studené.

Príklad denného režimu:

  • Raňajky: ryžová kaša s banánom
  • Desiata: sucháre + harmančekový čaj
  • Obed: dusené kuracie prsia + zemiaková kaša
  • Olovrant: biely jogurt s nastrúhaným jablkom
  • Večera: cestoviny s dusenou zeleninou
  • Pred spaním: pohár bylinkového čaju

Dôležité doplnky a prírodná podpora

Niektoré prírodné doplnky dokážu zmierniť zápal a podporiť regeneráciu sliznice žalúdka:

  • Sladké drievko – upokojuje sliznicu
  • Aloe vera – protizápalový účinok
  • Zázvor – zmierňuje nevoľnosť (v malom množstve)
  • Probiotiká – obnova črevnej mikroflóry

Správna strava ako súčasť liečby

Ak vás trápi podráždený žalúdok, vhodne zvolená diéta pri zápale žalúdka je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zmierniť nepríjemné príznaky. Vyberajte si potraviny, ktoré nezaťažujú trávenie, podporujú regeneráciu a pomáhajú stabilizovať stav. Či už ide o vhodné jedlo pri hnačke alebo potraviny, ktoré neškodia pri vredoch na žalúdku, zdravý jedálniček je základom úspešného zotavenia.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...